وام ساخت مسکن یکی از وامهایی است که بانک مسکن به منظور تحقق ساخت تولید به متقاضیان پرداخت میکند. در سال جدید سقف این تسهیلات با هدف رونق بخشیدن در تولید مسکن، افزایش یافته است.
وام ساخت مسکن ویژه انبوهسازانی و با رعایت فناوریهای نوین
این تسهیلات در سال ۹۹ نسبت به سال گذشته تا ۴۷ درصد و تا سقف ۲۵۰ میلیون تومان افزایش یافته است. در سال گذشته وام ساخت مسکن تا سقف ۱۷۰ میلیون تومان و در سال ۹۷ به میزان ۱۱۰ میلیون تومان در شهر تهران بوده است.
وام ساخت مسکن در سال ۹۹ برای مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر تا سقف به ۲۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است. این وام در سال گذشته ۱۶۰ میلیون تومان و سال ۹۷ مبلغ ۱۰۰میلیون تومان بوده است.
در سایر شهرها سقف تسهیلات در سال ۹۹ مبلغ ۱۸۰میلیون تومان اعلام شده است که در سال گذشته به میزان ۱۳۰میلیون تومان و در سال ۹۷ به میزان ۹۰ میلیون تومان بوده است.
تسهیلات ساخت مسکن برای سازندگان بدون استفاده از فناوریهای نوین
برای شهر تهران، مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر و سایر شهرها به ترتیب ۲۰۰، ۱۷۰ و ۱۴۰ میلیون تومان است.
وام ساخت مسکن در سال ۹۹ برای سازندگان غیرحرفهای نیز به ترتیب ۶۰،۷۰ و ۵۰ میلیون تومان است. نرخ سود این وام،
- در تسهیلات بدون سپرده ۱۸ درصد
- از محل اوراق ۵/ ۱۷
- در بافتهای فرسوده ۱۶درصد است.
مدیرعامل بانک مسکن اظهار داشت: مطابق امتیاز موجود در بسته مشوق تولیدی بانک مسکن، سازندگانی که از فناوری های نوین ساختمانی استفاده میکنند، نرخ سود تسهیلات یک واحد درصد به آنها تخفیف داده میشود.
پیشتر مدیرعامل بانک مسکن از پرداخت وام ۷۵ و ۱۰۰ میلیون تومانی برای ساخت واحدهای طرح ملی مسکن نیز خبر داده بود که به سازندگان از محل اوراق حق تقدم ۳۰۰ میلیون تومان وام پرداخت میشود.
انواع وام ساخت در شبکه بانکی ایران
این نوع وام از محل خرید اوراق است. اوراق حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن که در حال حاضر بهطور میانگین هر فقره از آنها حدود ۴۵ هزار تومان قیمت دارد، پشتوانه پرداخت وام خرید و ساخت مسکن است که با خرید هر فقره از آن، امتیاز ۵۰۰ هزار تومان به خریدار اوراق اعم از سازنده یا خریدار مسکن تعلق میگیرد.
این وام به سه گروه و با مبالغ متفاوتی تعلق میگیرد:
- گروه اول عبارت است از سازندههای حرفهای که فناوریهای نوین را در ساخت لحاظ میکنند، سقف تسهیلات در این گروه، برای شهر تهران مبلغ۱۰۰ میلیون تومان، در مراکز استانها و شهرهای بزرگ ۸۰ میلیون و در سایر نقاط شهری ۶۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
- گروه دوم عبارت است از حرفهایهایی که از فناوریهای نوین در پروژه ساختمانی خود استفاده نمیکنند.
- گروه سوم عبارت است از سازندههای غیرحرفهای و شرایط آن با حالت اول برابر است.
نرخ سود این وامها مانند بسیاری از انواع وام اوراق قابل پرداخت در نظام بانکی ۵/ ۱۷درصد است.
با توجه به این که در حال حاضر قیمت اوراق نسبت به سه سال گذشته در پایین ترین حد خود قرار دارد و نرخ سود بانکی آن نیز نسبت به بقیه انواع وام کمتر است. اخذ این وامها باصرفهتر است. برای اخذ وام ساخت مسکن ۱۰۰ میلیونی باید ۲۰۰ فقره اوراق خریداری شود که هزینه آن تقریبا ۹ میلیون تومان است. در نتیجه خالص وام دریافتی بدون احتساب هزینه اوراق، حدود ۹۱ میلیون تومان است.
وام بدون سپرده
این گروه از وامها در ظاهر بدون سپرده هستند، اما در اصل هم نیازمند رسوب سپرده نزد بانک بوده و هم به خرید اوراق نیاز دارد. اخذ وام بدون سپرده شرایط زیر را دارد:
- باید سازنده در بانک، رسوب سپرده، حداقل یکسالهای به میزان مشخص داشته باشد
- معادل بخشی از سقف این تسهیلات باید اوراق خریداری شود.
نرخ سود وام بدون سپرده معادل ۱۸ درصد بوده و نیم درصد از وام اوراق بیشتر است.
سقف این وام برای سازندههای گروه اول یعنی حرفهایهایی که در پروژه خود از فناوریهای نوین استفاده میکنند، در تهران ۲۵۰ میلیون تومان، در شهرهای بزرگ و مراکز استانها ۲۲۰ میلیون تومان و در سایر شهرها ۱۸۰ میلیون تومان است.
این سقف برای سازندههای گروه دوم یعنی حرفهایهایی که از فناوریهای جدید ساخت بیبهره هستند، در تهران ۲۰۰ میلیون تومان در شهرهای بزرگ و مراکز استانها ۱۷۰ میلیون تومان و در سایر نقاط شهری ۱۴۰ میلیون تومان است.
سازندههای غیرحرفهای نیز در تهران تا سقف ۷۰ میلیون تومان، در شهرهای بزرگ تا سقف ۶۰ میلیون و در سایر شهرها تا سقف ۵۰ میلیون تومان میتوانند از این نوع وامها بهره ببرند.
جهت دریافت این وام، متقاضی باید تا سقف ۲۰ درصد از مبلغ وام را اوراق بخرد و معادل ۱۵ درصد از باقیمانده وام قابل پرداخت نیز رسوب سپرده یکساله در بانک داشته باشد.
وام ساخت مسکن مختص بافت فرسوده شهری
این وام به لحاظ سقفهای پرداخت، مشابه وام بدون سپرده است و باید دو شرط مذکور رعایت شود.
مزیت این نوع از وامها این است که بخشی از آن مشمول سود تک رقمی مختص بافتهای فرسوده میشود. به این صورت در واقع ۵۰ میلیون تومان از وام پرداخت شده در تهران، ۴۰ میلیون تومان از وام مختص شهرهای بزرگ و ۳۰ میلیون تومان از وام شهرهای کوچک با نرخ سود ۹ درصد محاسبه خواهد شد.
از الباقی سقف باقیمانده این وامها نیز در تهران ۱۰۰، در شهرهای بزرگ ۸۰ و در سایر نقاط شهری ۶۰ میلیون تومان در ازای خرید اوراق پرداخت و با نرخ سود ۱۶ درصد محاسبه میشود.
در نهایت الباقی سقف وام ساخت مسکن به هر میزان که باشد با تبعیت از نرخ سود ۱۷ درصدی پرداخت میشود. به این ترتیب وامهای قابل پرداخت در بافتهای فرسوده از سه جزء با سه نرخ سود متفاوت ۹، ۱۶ و ۱۷ درصدی تشکیل شده است.
تعاونیهای مسکن
چهارمین نوع وام ساخت مسکن در سال ۹۹ مختص تعاونیهای مسکن است. سود این وامها نیز ۱۸ درصد تعریف شده و شرایط پرداخت آن مانند وام بدون سپرده شامل خرید اوراق و رسوب سپرده در بانک است.
سقف این وام برای سازندههای گروه اول در تهران ۱۵۰ میلیون، در شهرهای بزرگ ۱۳۰ میلیون و در سایر نقاط شهری ۱۰۰میلیون تومان است. این سقف برای سازندههای گروه دوم در تهران ۱۳۰، در شهرهای بزرگ ۱۱۰ و در سایر شهرها ۸۰ میلیون تومان تعیین شده است.
سازندههای غیرحرفهای نیز در تهران میتوانند حداکثر مبلغ وام ساخت مسکن، ۷۰میلیون، در شهرهای بزرگ ۶۰ میلیون و در سایر شهرها از ۵۰ میلیون تومان از این نوع وام استفاده کنند.
هریک از این چهارنوع وام ساخت مسکن پس از پیشرفت ۲۰ درصدی پروژههای ساختمانی، به متقاضیان پرداخت میشود. میزان پوشش این وام بر اساس موقعیت مکانی و متراژ واحدها متفاوت است، اما اگر نیاز به واحدهای نقلی و میانمتراژ، به ویژه در شهرهای بزرگ را مبنا قرار دهیم، این وامها میتواند بین ۷۰ تا ۸۰ درصد از هزینههای ساخت هر واحد مسکونی را پوشش دهد.
دو مانع مهم برای سازنده برای گرفتن وام ساخت مسکن
دو عامل مهم باعث شده است استقبال کمتری از این وام نسبت به وامهای دیگر صورت گیرد:
- نرخ بالای سود وام ساخت مسکن است که سازندهها را بیرغبت به وام گرفتن کرده است. چرا که مبلغ سود بانکی وام، از حاشیه سود برای سازنده بیشتر است باید عمده عایدی خود از ساخت یک پروژه مسکونی را صرف پرداخت سود کند که این بهصرفه نیست.
- مالکیت زمین پروژهها است.
امروزه بیش از ۹۰ درصد از پروژههای ساخت و ساز که توسط سازندههای حرفهای انجام میشود، از نوع «تخریب و مشارکت» است. در این پروژهها عموما یا سازنده سهمی از زمین دارد یا اینکه مالک بخشی از زمین نمیشود (طی قراردادی سهم وی از ساختمان تکمیل شده مشخص میشود) مساله قرار گرفتن سند ملک در رهن بانک، برای سازنده وجود دارد و دردسرهای ارائه وثیقه ملکی برای وام ساخت به صورت مشارکتی بسیار زیاد است و این موضوع همواره سببشده سازندهها تا حد امکان، از اخذ وام ساخت مسکن خودداری کنند.
چه بانکهایی وام ساخت مسکن میدهند
اولین و مهمترین بانکی که در مورد مسکن تسهیلات میدهد بانک مسکن است. با این که طبق قانون مصوب بانک مرکزی همهی بانکها در ایران مجوز پرداخت وام مسکن را دارند، اما به دلیل نبود اعتبار، عملا هیچ بانکی غیر از بانک مسکن چنین وامی را پرداخت نمیکند.
در واقع بانکهای دیگر هم وامی با این عنوان دارند، اما با سود ۱۸ تا ۲۴ درصدی است. درصورتیکه تعرفهی درصد سود بانک مسکن پایینتر از این مقدار است.
سامانه جامع اقدام ملی مسکن
وزارت راه و شهرسازی در راستای کمک به تأمین مسکن، طرح « اقدام ملی تأمین مسکن » را در قالب احداث ۴۰۰ هزار واحد مسکونی برنامهریزی نموده است.
وزارت راه و شهرسازی در راستای کمک به تأمین مسکن، طرح اقدام ملی تأمین مسکن را در قالب احداث ۴۰۰ هزار واحد مسکونی برنامهریزی کرده است. بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مدیریت احداث ۱۰۰ هزار واحد مسکونی از این برنامه را در شهرهای کشور با اولویت شهرهای با جمعیت کمتر از یکصد هزار نفر بر عهده دارد. برای اطلاع از شرایط آن به سایت www.tem.mrud.ir مراجعه کنید.
اگر در حال حاضر برای ساخت خانه شرایط و امکانات لازم را ندارید، توصیه میکنیم متناسب با بودجه خود به خرید خانه رضایت دهید تا در شرایط تورم اقتصادی ارزش پسانداز شما از بین نرود. در پست چگونه خانه بخریم؟ راهکارهایی برای خرید خانه ارائه دادهایم که میتواند به شما در این کار کمک کند.